Kanker in het Gezin

Kanker heb je niet alleen

Kanker raakt niet alleen de persoon die het betreft, het heeft ook gevolgen voor naasten, gevolgen in rolverdeling, verantwoordelijkheden en zorg dragen voor elkaar. De diagnose nestelt zich in het hele gezin. In deze workshop leer je de effecten van kanker op het gezin te (h)erkennen en zorg te bieden door de juiste interventies in gang te zetten. Je kunt als oncologieverpleegkundige veel doen. Door inzicht te verkrijgen hoe mensen in relatie met elkaar staan, hoe ze communiceren en omgaan met verlies en verdriet leer je de juiste hulpbronnen in te zetten.

In deze workshop besteden we aandacht aan de effecten van de familiegeschiedenis en brengen dit in relatie met de coping-strategie. We staan stil bij een de gezinsgerichte benadering, relationele ethiek en zingeving. We kijken naar ‘kinderrouw’, ‘kinderzorgen’ en ‘kindergeheimen’, als ouders ziek zijn. De workshop leert je gezinsspecifieke vragen en problemen te signaleren, en geeft inzicht in methoden om de juiste interventies in te zetten. Zo help je niet alleen de persoon met kanker maar het hele gezin.

Onderwerpen

 • Gezinsbegeleiding / Partnerbegeleiding
 • Contextuele benadering en familiegeschiedenis
 • Hechtingsstijlen, coping en gezondheidsgedrag van de patiënt
 • Relationele ethiek
 • De rol van de dialoog
 • Existentiële levensvragen
 • Het inzetten van hulpbronnen

Trainer: Arrien van Prooijen-de Jong

Naast haar werk als  trainer bij de Care Academy, is Arrien tevens werkzaam als consulent voor Care for cancer en als oncologieverpleegkundige in meerdere ziekenhuizen.
Zij is docent aan de Academie Gezondheidszorg op de Christelijke Hogeschool in Ede en verzorgt scholing in het Radboud UMC en in het UMC Utrecht.

Datum (online) trainingen:
Data worden in overleg vastgesteld

Accreditatie: 4 punten

Prijs: € 95,00 (ex. BTW)

Meld je hier aan

  Inschrijven workshop Kanker in het Gezin:  Telefoon:
  Big nummer:
  Relatienummer V&VN:

  ik meld me aan; stuur mij een bericht zodra nieuwe data bekend zijninformeer mij over de mogelijkheid deze workshop incompany te organiseren

  Met hoeveel personen kom je?:

  Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen*:JaNee